Rèptils (Àfrica)

El cocodril de Guinea(Crocodylus cataphractus)

Es una espècie de cocodril. Hi ha dades insuficients per saber quina posició en la llista vermella li correspon, tot i que l’avaluació de l’any 1994 el classificava com a «Vulnerable». Fa de 3 a 4 metres i pot pesar uns 230 quilograms, així com viure uns 50 anys en captivitat. Té un morro prim i fi amb el que caça les seves preses, habitualment peixos, amfibis i crustacis.Posa de 13 a 27 ous i els incuba durant uns 110 dies, durant els mesos plujosos (de març a juny, aproximadament). Habita rius i llacs.

Perquè es esta en extinció?

  • Un problema molt important és la degradació de les zones en les quals habiten o d’hàbitats en els quals viu per causa dels incendis forestals.

La tortuga llaüt o tortuga de cuir (Dermochelys coriacea)

Es la més gran de les set espècies actuals de tortugues marines i de tortugues en general, i arriba a una longitud de 2 metres i a un pes de més de 600 quilos. No té una veritable closca dura, però el seu dors està protegit per una mena de cuirassa de pell endurida amb aspecte de cuir. És l’únic representant actual del grup dels Dermochelyoidae, el calde de les tortugues amb dors amb aspecte de cuir, conegut també per diverses espècies fòssils, amb tortugues gegants com archelon.

Perquè es esta en extinció?

  • La tortuga llaüt es troba en tots els oceans del planeta, però està greument amenaçada per les xarxes de pesca, la contaminació i la urbanització del litoral.

Els Cordylus

Són una família de llangardaixos de grandària petita a mitjà que viuen en el sud i est d’Àfrica . Són llangardaixos diürns i insectívors . Són terrestres i habiten principalment en les esquerdes entre les roques, encara que almenys una espècie dispersa les dents i una altra viu sota engrunes d’arbres exfoliats. Tenen caps i cossos aplanats, i es distingeixen per una armadura pesada de osteoderms i grans escates rectangulars disposades en files regulars al voltant del cos i la cua. Moltes espècies tenen anells de la columna vertebral en la cua, que ajuden a l’animal a ficar-se en les esquerdes rocoses on està protegit, i també a dissuadir als depredadors.

Perquè es esta en extinció?

  • Un problema molt important és la degradació de les zones en les quals habiten o d’hàbitats en els quals viu per causa dels incendis forestals.