Rèptils (Europa)

Llangardaix gegant del ferro

El llangardaix gegant del ferro com el seu nom indica, és un rèptil gran de creixement lent amb un cap ample i unes mandíbules bastant prominents. El color de la zona del dors predomina un to marró grisenc fosc que pot arribar a ser gairebé negre a mesura que es van fent vells amb dues línies de taques de color ataronjat clar que recorren tots dos costats, sent els mascles els qui més ressalten aquestes línies. La part de l’abdomen és molt més clara amb un color pàl·lid blanc i cremós. En general, una vegada a l’any que sol correspondre amb l’arribada de l’estiu els llangardaixos muden completament la seva pell.

Perquè es esta en extinció?

  • La principal amenaça per a la seva extinció ve provocada per la depredació de gats assilvestrats i les rates. L’última població de llangardaix gegant que va habitar en el Roque Chico del Salmor va ser eliminada en la dècada dels anys 30 per culpa tant dels científics com dels traficants d’animals que es portaven els exemplars per al seu estudi o venda.

 

Tortuga mediterrània

Les tortugues mediterrànies són uns animals que tenen una vista excel·lent ja que saben distingir formes i colors i fins a so capaços de reconèixer a tot tipus de persones. Aquests animals tenen un bon sentit de l’orientació i si les hi mou del territori en què pertanyen solen tornar. A més són sensibles a les vibracions de la terra, però les seves oïdes no estan molt desenvolupats. El seu millor sentit és el de l’olfacte, que a més és molt important perquè puguin buscar aliments i garantir la reproducció sexual.

Perquè es esta en extinció?

  • Un problema molt important és la degradació de les zones en les quals habiten o d’hàbitats en els quals viu per causa dels incendis forestals. A més, una altra de les grans amenaces que sofreixen les tortugues mediterrànies és la pèrdua i la fragmentació del seu hàbitat. Això es deu a canvis en els usos del sòl, a l’expansió dels regadius a l’augment de les infraestructures viàries, com per exemple les autopistes i les autovies.