Peixos (Europa)

Els marlins

Els marlins són grans i comestibles, que es pesquen com a esport, emparentats amb el peix espasa. Són nedadors ràpids que viuen en la major part dels mars càlids; Els peixos vés-la, Istiophorus albicans i Istiophorus platypterus , se’ls diferencia per la seva aleta dorsal, de major grandària. En tots ells, els ossos nasals de la mandíbula superior es perllonguen formant una espasa llarga i arrodonida. El marlí aconsegueix un pes màxim d’uns 630 quilograms. El marlí negre, Makaira indica, és una espècie comuna en el Pacífic. El marlí blanc, Tetrapturus albidus, és un peix popular en la pesca esportiva de l’oceà Atlàntic; aquesta espècie i el marlí del Mediterrani, Tetrapturus belone, estan presents en el Mediterrani.

Perquè es esta en extinció?

  • Com en la gran majoria dels peixos en perill d’extinció, aquests s’enfronta a diverses amenaces o riscos a causa del cotitzat de la seva carn, la qual ha estat considerada com un apetitós menjar, sent comercialitzada, clandestinament, a diversos mercats del món. 
  • PESCA AMB ARPÓ: És una de les pitjors maneres de capturar a aquest peix. Els busos solen baixar a les profunditats del mar de nit, quan el peix està hivernant, i paralitzar-los ruixant cianur al voltant dels esculls, d’aquesta manera, el peix napoleó perd la capacitat de nedar en aquest moment, sent ferit a mort amb el tir de arpó.

 

Els esturions

Els esturions tenen un cos allargat i estret, amb aspecte esqualiforme i solen tenir diverses sèries d’escuts ossis. El lòbul superior de la seva cua és molt més gran que l’inferior. El musell pot ser allargat o curt depenent de l’espècie, amb barbillones en la part inferior. La seva boca és protràctil i els adults no tenen dents.

Perquè es esta en extinció?

  • El caviar de l’esturió és una espècie molt valuosa comercialment i això condueix a un excés de recol·lecció, tant legal com a il·legal. Atès que són un grup d’espècies migratòries, el represa ment dels rius en tota Europa, Àsia i Amèrica del Nord, durant el segle passat ha donat lloc al fet que moltes espècies d’esturió perdin l’accés les seves zones de fresi.

 

Peix napoleó

El peix Napoleó es pot reconèixer a l’instant per la seva grandària, color i forma. És un dels majors peixos d’esculls al món i alguns exemplars poden créixer fins a 2,30 metres, i pesar 190 quilograms.
Té llavis carnosos i un gep en el cap que és similar a un barret napoleònic, d’aquí el nom. Aquest gep es fa més prominent amb l’edat.

Perquè es esta en extinció?

  • Com en la gran majoria dels peixos en perill d’extinció, aquests s’enfronta a diverses amenaces o riscos a causa del cotitzat de la seva carn, la qual ha estat considerada com un apetitós menjar, sent comercialitzada, clandestinament, a diversos mercats del món.
  • PESCA AMB ARPÓ: És una de les pitjors maneres de capturar a aquest peix. Els busos solen baixar a les profunditats del mar de nit, quan el peix està hivernant, i paralitzar-los ruixant cianur al voltant dels esculls, d’aquesta manera, el peix napoleó perd la capacitat de nedar en aquest moment, sent ferit a mort amb el tir de arpó.
  • DEGRADACIÓ DE L’HÀBITAT: La pesca amb dinamita és una tècnica poc usada, però encara emprada en algunes parts del món per capturar a aquests peixos. La dinamita sol destruir els esculls posant al descobert als peixos napoleons en perill d’extinció. Aquesta tècnica acaba amb l’hàbitat marí no solament del peix napoleó, sinó de moltes altres espècies que habiten en els corals.