Mamífers (Amèrica)

Tigrillo

(Gat trigat) es una espècie de mamífer carnívor de la família Felidae. És un felí d’hàbits nocturns propi dels boscos tropicals d’Amèrica Central i Amèrica del Sud entre els 600 i 4300 metres sobre el nivell del mar. Si bé el tigrillo avui dia ocupa una gran extensió geogràfica, el seu estat d’acord amb la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) és Vulnerable (VU), perquè si bé ha disminuït el nombre d’exemplars no ha estat d’una forma dràstica o alarmant. En l’època en la indústria pelletera gaudia de gran auge. El tigrillo va esdevenir una de les espècies en la mira dels caçadors que els donaven caça per posteriorment vendre la seva bella pell amb la qual es fabricaven peces de vestir i accessoris.

Huillín

(Lontra provocax) és una espècie de llúdriga que habita Xile i Argentina. Encara que la criden de «aigua dolça», es troba en els dos ambients: marí i fluvial. Està amenaçat i llistat com en risc d’extinció. Cos mitjà de fins a 70 cm de llarg, amb una cua d’al voltant de 40 cm. La seva pell és negra castanya a dalt, i beix al ventre. El seu aspecte és d’un gat llarg. La longitud total mitjana dels adults és de 1010 mm, cua 400 mm, pes 5 a 6 quilograms. Cos allargat, cap aixafada dorsoventralmente, peu amb cinc dits sent orlados els anteriors amb una petita membrana i palmats els posteriors, que són més llargs. La planta dels peus és parcialment peluda, el seu color és cafè fosc a la part superior i en la ventral blanc platejat, a causa de la seva caça il·legal per aconseguir la seva pell, per la destrucció del seu hàbitat, per la pol·lució d’aigües i la desforestació .

Zorro Chilote

(Lycalopex fulvipes) és un cànid endèmic del sud de Xile. Va ser descrit per primera vegada en 1834 per Charles Darwin, qui ho va classificar erròniament com una subespècie de la guineu xiscla (L. griseus). Es considera una de les espècies de cànids en major risc d’extinció al món. És un animal petit, d’entre 2,5 i 4 kg de pes i 25 cm d’alçada. El seu cos és de color gris fosc i negre, amb taques vermelloses a la zona de les orelles i en les seves potes. El seu comportament és poc conegut, però se sap que prefereix les zones cobertes de vegetació abans que les zones descobertes, la qual cosa és un tret que el distingeix de les altres espècies del gènere. Està en perill d’extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat, dels atacs de gossos i de la persecució d’agricultors, que el consideren una amenaça per les seves gallines. La població total s’estima en uns 600 individus. Al desembre de 2011, es va signar el primer acord institucional entre entitats públiques i privades xilenes per a la protecció d’aquesta espècie.