Mamífers (Àfrica)

El rinoceront blanc

Es una de les cinc espècies de rinoceronts que existeixen actualment. És l’única espècie dins del gènere Ceratotherium i és el rinoceront més gran que existeix: un adult pot pesar 3.500 kg i arribar a 4 metres de llarg i 1,8 metres d’alt.El rinoceront blanc té en realitat la pell de color gris, malgrat el nom que li van donar els anglesos producte de l’homofonia de white amb la paraula holandesa que significa ample la qual fa referència al llavi ample que, juntament amb la protuberància al llom i les orelles més punxegudes, són característiques distintives d’aquest rinoceront

Perquè es esta en extinció?

  • La caça furtiva dels rinoceronts com a esport de risc, la destrucció del seu hàbitat i la demanda de les seves banyes pel seu valor en la medicina tradicional asiàtica i al mercat oriental, són alguns dels factors que han posat a aquests animals en un greu perill d’extinció

L’hipopòtam nan

Es un gran mamífer originari dels boscos i aiguamolls de l’Àfrica occidental (el seu nom específic significa ‘de Libèria’, país que viu la immensa majoria d’exemplars). Es tracta d’un animal solitari i nocturn. L’hipopòtam nan és una de les dues úniques espècies vivents de la família dels hipopotàmids. L’altra és el seu cosí molt més gran, l’hipopòtam comú.
L’hipopòtam nan presenta nombroses adaptacions al medi terrestre, però igual que el seu cosí més gran, és semi aquàtic i roman a prop de l’aigua per tal de mantenir la pell humida i la temperatura corporal baixa. Comportaments tals com l’aparellament i donar a llum es poden donar a l’aigua o a terra ferma. L’hipopòtam nan és un animal herbívor que s’alimenta de falgueres, dicotiledònies, herbes i fruits que troba als boscos

Perquè es esta en extinció?

  • L’amenaça més important pels hipopòtams nans que queden és la pèrdua d’hàbitat. Els boscos en què viuen els hipopòtams nans porten molts anys subjectes a la tala d’arbres, els assentaments i la conversió dels terrenys en camps agrícoles, amb pocs esforços per fer que la tala sigui sostenible. A mesura que els boscos minven, les poblacions es tornen més fragmentades, portant a una menor diversitat genètica en el patrimoni d’aparellaments potencials.

L’elefant africà de sabana

Es un mamífer proboscidi de la família dels elefàntids. L’elefant africà de sabana es caracteritza pel seu gran cap, àmplies orelles que cobreixen les espatlles, trompa llarga i *musculosa, presència de dos «ullals» en la mandíbula superior, ben desenvolupats en tots dos sexes encara que majors en els mascles. En el seu ambient natural viuen entre 40 i 50 anys, doncs un elefant adult no té enemics naturals, amb excepció de l’home. A partir dels 40 anys les seves últimes dents es desgasten i els és impossible menjar, i moren. En captivitat poden viure més temps per les cures i alimentació que reben; poden arribar als 60 anys.

Perquè es esta en extinció?

  • La caça furtiva dels elefants com a esport de risc, la destrucció del seu hàbitat i la demanda de la seva carn i el seus ullals són alguns dels factors que han posat a aquests animals en un greu perill d’extinció