Mamifers (Europa)

Linx ibèric:

El linx ibèric o Lynx Pardinus és un felí de grandària mitjana que podem trobar en la Península Ibèrica concretament a Espanya i Portugal, al sud del continent europeu. Els seus trets o característiques més distintives, a part de la seva grandària mitjana dins dels felins, són les seves orelles triangulars amb pèl en la punta, la seva petita cabellera al voltant de les galtes i coll, les seves taques, la seva cua d’entre 8 cm i 15 cm i la seva forma de caçar, ja que és capaç de saltar fins a 5 metres de distància.Els linxs ibèrics s’alimenten principalment de conills, els quals abunden en la Península Ibèrica. No 

obstant això, també mengen ocells, com les perdius i les guatlles, altres petits mamífers, com els ratolins de camp, i rèptils, com a sargantanes.

Perquè es esta en extinció?

  • Es tracta d’un animal que està molt especialitzat en el seu hàbitat i tipus de presa que consumeix, ja que encara que pot alimentar-se d’altres petits animals els conills són la seva base alimentosa. Per això, tots els petits canvis que es donen en el seu hàbitat i en les seves preses li afecten molt, ja que no té facilitat per migrar a un altre lloc ni per alimentar-se d’altres tipus d’éssers.
  • La primera causa que va provocar fa dècades que la seva població disminuís vertiginosament, arribant a la vora de l’extinció, va anar que la població de conills va caure en picat, en més d’un 80%. El seu hàbitat s’ha vist molt transformat pels hu
    mans i s’ha destruït gran part, doncs s’han construït carreteres, s’han aixecat poblacions, etcètera.
  • Una altra causa greu que el linx estigui en perill és la caça furtiva, el tràfic il·legal d’espècies, l’ús de verís, etcètera.
  • A més, un elevat nombre dels linxs actualment moren per atropellaments dels cotxes de gent que va per les carreteres de les zones en les quals habita, ja sigui per viure per la zona o per turisme als Parcs Naturals en els quals es troba el linx.
  • També tenen l’amenaça de malalties, doncs el linx ibèric és sensible a moltes i un altre problema, també lligat a això perquè perden immunitat abans malalties, és que en quedar tan pocs exemplars hi ha poca variabilitat genètica.

Ós bru:

L’ós bru és un animal de grans dimensions amb un gran cap i unes orelles petites que estan justament sobre el seu crani de forma recta però arrodonida. El seu pèl és curt i escàs, però suficient per servir-li de protecció davant adversitats meteorològiques. Depenent de la zona en la qual visqui, el color d’est pot variar des de marró clar fins a negre.

El seu pes pot aconseguir 180 kilos en el cas dels mascles, si aquests viuen en la península Ibèrica. Els de major pes i grandària es troben a Amèrica del Nord, els quals poden sobrepassar els 300 quilos

És un animal plantígrad. Això significa que en caminar, recolza tot el seu pes en la planta dels peus, així com fem les persones. Pot caminar sobre dues potes, encara que prefereix no fer-ho i deixar aquesta postura per a ocasions especials, com una baralla o defensar el seu territori.

Perquè es esta en extinció?

Els motius pels quals els ossos estan en la llista d’animals en perill d’extinció són:

  • El fet que el seu medi ambient està sent destruït i la caça il·legal.
  • L’enduriment de les lleis ha d’aplicar-se en aquestes àrees on viuen els ossos, de manera que el nombre d’aquests animals pugui augmentar, en lloc de baixar, com a pansa en aquests moments.
  • Fins i tot quan alguns països compten amb lleis sòlides, això no resulta suficient si no s’apliquen adequadament. Es necessita gran quantitat de diners i mà d’obra per impedir que empreses amb grans quantitats de diners tinguin la possibilitat de comprar una propietat i usar-la amb finalitats de lucre on els ossos la utilitzen per prosperar.

Foca monja del Mediterráneo:

La foca monja del Mediterrani té el cos robust, el cap arrodonit i les extremitats curtes i proveïdes d’unes ungles de reduït grandària.
El pelatge és fosc (de color gris o marró) en les parts superiors i blanc en el ventre. La coloració sol variar en un mateix individu amb l’edat. En general, els nounats i els mascles dominants solen ser pràcticament negres, encara que alguna cosa tacats de blanc per sota.

Perquè es esta en extinció?

  • Persecució de l’home
  • Contaminació del Mar Mediterrani
  • Pressió humana sobre les costes
  • la sobrepesca i l’esgotament del recursos