Amfibis (Europa)

La granota cerigensis

L’autoritat de l’espècie va descriure a un mascle, quatre femelles i quatre juvenils. L’holotip masculí tenía una longitud corporal de 41 mm, i no es van anomenar les longituds del cos femení. La cinta del peu s’estén fins a les puntes dels dits. El cos és de grandària mitjana, amb una longitud mitjana del cos de 54,5 mm. La tíbia és llarga, el call intern és curt i d’altura mitjana, i el digitus primus és de grandària moderada. Els mascles han aparellat sacs vocals laterals externs

Perquè es esta en extinció?

  • Les poblacions modestes de granotes en Karpathos enfronten amenaces per l’escassetat d’aigua superficial, la desforestació i la degradació de l’hàbitat aquàtic causat pels humans .
  • La degradació i la pèrdua d’hàbitat aquàtic segueixen sent les amenaces més immediates. Encara que l’àrea principal de l’hàbitat està bastant allunyada, enfronta l’extracció d’aigua, el canvi climàtic i els incendis. La UICN enumera a*Pelophylax cerigensis com «En Perill Crític» a causa de la seva àrea d’ocurrència severament limitada (menys de 100 km 2 ) i àrea d’ocupació (menys de 10 km 2 ). L’única ubicació des de la qual es coneix continua enfrontant la pèrdua d’hàbitat i la disminució de la qualitat de l’hàbitat. Es creu que la població actual està disminuint, però no està molt fragmentada.

Tritó del Montseny 

El tritó del Montseny és una espècie d’amfibi endèmica del Montseny, és a dir, que solament es troba en aquest massís, en un àrea de distribució molt petita, de tan sol uns 25 km2, i és també l’únic vertebrat endèmic de Catalunya. Solament s’ha trobat en set torrents i està distribuït en dues poblacions separades per quatre quilòmetres.
Es calcula que, en els últims deu anys, la seva població ha disminuït un 15%, raó per la qual s’ha catalogat com “En perill crític” (CR) en la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa.

Perquè es esta en extinció?

  • Només hi ha set torrents on viu l’espècie, que es troben aïllats els uns dels altres i repartits en dues zones diferents del Montseny. S’ha estimat que no hi ha més de 2.000 tritons adults en total.
  • El tritó del Montseny necessita torrents d’aigües fredes i molt netes, envoltades de boscos ben conservats.
  • Les amenaces principals per al tritó estan relacionades amb la conservació d’aquests hàbitats.
  • Té poca capacitat d’adaptació als canvis ambientals, cosa que fa l’espècie molt vulnerable davant dels efectes del canvi global

El gripau de ventre groc apenin

El gripau de ventre groc apenin  és una espècie de gripau de la família Bombinatoridae endèmica d’Itàlia . Els seus hàbitats naturals són boscos temperats , pasturatges temperats , pantans , marismas d’aigua dolça , marismas intermitents d’aigua dolça, terres de cultiu , pasturatges, estanys , excavacions obertes, terres de regadiu i terres agrícoles inundades estacionament. Està amenaçada per la pèrdua d’hàbitat .Mesura uns 5 cm de llarg i té tota la part inferior del seu cos de color groc o groc ataronjat amb petites taques negres, inclús la part inferior de les seves potes i dits. La seva part superior no destaca en especial, sent de color marró verdós.

Perquè es esta en extinció?

  • L’espècie pot estar disminuint a causa de la pèrdua de l’hàbitat dels aiguamolls com a resultat del dany agrícola. Ocorre a diverses àrees protegides a Itàlia, incloent Parc Nazionale d,Abruzzo, Parc Nazionale Pollino i Parc Nazionale del Gran Sasso i Monti della Laga El Parc Nacional Parc Nazionale del Gran Sasso i Monti della Laga va començar un programa de monitore a llarg termini per a aquesta espècie en 1999.